petak, 19. veljače 2010.

Kesten bajadera

Obožavam kesten i mogla bih ga jesti danima. Volim ga u svim oblicima: pečen, kuhan, kesten pire, u kolačima... jednostavno obožavam taj slatkasti okus kestena. Prefino!

Stoga i ova bajadera koja je fantastičnog okusa.


Inače kesten kupujem u Madžarskoj jer je tamo upola jeftiniji (7 kn/250g), a isto tako odličnog okusa kao kod nas Ledo (15 kn/250g), jer izgleda da samo on prodaje kesten u Hrvatskoj.

Kolač se pravi od dvije smjese: one s keksom koja ide gore i dolje, a u sredinu ide smjesa od kestena.

Sastojci za smjesu od keksa:
- 500 g mljevenog petit keksa
- 30 dag šećera
- 2 dl vode
- 1 margarin
- 4 žlice kakaa


Prokuhajte šećer u 2 dl vode.
Kakao i keks pomiješajte.
Prokuhani šećer prelijte preko keksa i dobro izmutiti kuhačom dok se sve ne spoji u jednu masu.
Margarin pjenasto izradite pa ga dodajte toj smjesi.

Sastojci za smjesu od kestena:
- 500 g kesten pirea
- 1 margarin
- 1 želatina


Margarin pjenasto izradite i dodavajte malo po malo kesten. Nakon svakog dodavanja dobro mutite mikserom da krema postane jednolična.

Pripremiti želatinu prema uputama i dodajte kremi od kestena.

Lim (22×33 cm) obložite masnim papirom.

Pola smjese od keksa razvući žlicom i rukama, pa dobro potapšati da se slegne. Mora se raditi rukama jer je smjesa još uvijek ljepljiva, ali tako i treba biti. Kad se stvrdne, više neće biti takva.

Na to ide krema od kestena, pa drugi dio smjese od keksa koji se mora slagati rukama. Uzme se kugla smjese, u rukama pritisne da bude plosnato i slaže jedna do druge dok se ne pokrije cijela krema.

Gore ide glazura od čokolade:
- 50 g (tko voli može i više) čokolade za kuhanje
- 2-3 žlice ulja


Čokoladu i ulje topiti na pari i preliti preko kolača.
Dobro ohladiti pa rezati na šnite.

Uživajte u ovoj kestenastoj poslastici!

Broj komentara: 19:

  1. Ja baš nisam ljubitelj kestena u slatkoj varijanti, ali mislim da bi mi se ovo svidjelo! Odlično izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. ovaj recept nadjoh na http://rapidbelgrade.com/index.php?topic=81511.0
    ^Recept isproban,familija zadovoljna

    OdgovoriIzbriši
  3. sigurno cu ga probat napravit!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. mmmmmmmmmmmmm kako dobrooooooooo !

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobar dan i sve najbolje vam zelim u Novoj Godini!
    Zanima me ,koliko margarina ide u ovaj kolac sa kestenom i dali se kesten kuha i onda pravi pire??
    Imate puno predivnih i sigurno vrlo ukusnih kolaca i torti,alli recepti nisu uvijek potpuni,mislim na exaktnu kolicinu sastojaka .Bila bi vam zahvalna da ubuduce malo mislite na to.
    Hvala najljepsa!

    OdgovoriIzbriši
  6. izgleda finnoooooooooo

    OdgovoriIzbriši
  7. pa sve lijepo piše u receptu... 1 margarin za smjesu od keksa i 1 margarin za smjesu od kestena... a kesten pire se kupi gotov :D

    OdgovoriIzbriši
  8. bice isproban recept vec ovog petka:)) zvuci jaaako dobro, narocito zbog tog kesten pirea:)))

    OdgovoriIzbriši
  9. OVO IZGLEDA BAŠ SUPER, VRIJEDAN JE GRIJEHA.:))))

    OdgovoriIzbriši
  10. "pa sve lijepo piše u receptu... 1 margarin za smjesu od keksa "
    Jedan margarin od koliko grama ???

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala na recepatu, sutra pravim !!!

    OdgovoriIzbriši
  12. dali je tko isprobao ovaj i kolac i kakav je????

    OdgovoriIzbriši
  13. Jedan margarin obično znači 250 g otkad znam za sebe. Nikad nisam ni pomislila da bi bilo manje ili više. To je uvijek bila ona kocka od 250 g.
    Ispričavam se ako sam bila nepotpuna. :)))

    OdgovoriIzbriši
  14. kakav je to masni papir?

    OdgovoriIzbriši
  15. Ma to je onaj obični papir za pečenje.

    OdgovoriIzbriši
  16. Kesten se može kupiti u Lidlu, stalna cijena je 9,99 kuna za pakovanje od 250 gr.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...