utorak, 3. siječnja 2012.

Božićni keksići" 4 u 1"




Ovo je zgodno kad trebate više keksića, a manje posla.
Napravi se osnovna smjesa u koju onda dodajete različite sastojke. Ustvari sve je na vama da si iskombinirate keksić.

Za osnovno tijesto treba vam:
- 225 g margarina
- 350 g šećera
- 2 žličice arome vanilije
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
- na vrh žličice soli
- 2 veća jaja
- 550 g brašna

Margarin pjenasto umutite sa šećerom, miješajući oko 5 minuta dok cijela smjesa ne postane pjenasta.
Dodajte vaniliju i sol pa izmiješajte.
Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dobro izmutite smjesu.
Miješajući mikserom dodajte žlicu po žlicu brašna, dok se da mutiti mikserom. Nastavite mijesiti rukom dok ne postane glatko.

Za cimet keksiće:
- 1 žličica cimeta
Za keksiće s limunom:
- od 1/2 limuna sok
- brašna koliko primi
Za čokoladne keksiće:
- 2 žlice kakaa
Za bijelu glazuru:
- 1 šalica prosijanog šećera u prahu
- 3 žlice mlijeka

Podijelite tijesto u 4 dijela pa
1. dio ostavite kakav je,
u 2. dio dodajte cimet i dobro umijesite,
u 3. dio dodajte limunov sok i brašna koliko je potrebno da opet postane glatko (oko 50 g),
u 4. dio dodajte kakao i dobro izmijesite.
Zamotajte sva 4 tijesta u prozirnu foliju (svako posebno) i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena, a najviše 2 dana.

Vadite jedan po jedan dio, razvaljajte na pobrašnjenoj površini, izrezujte oblike modlama i špatulom prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Ostavite da miruje 10 minuta.
Nakon toga pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 12-15 minuta, pazeći da ne zagore.
Ispečene keksiće prebacite na rešetku i ohladite.

Ukrasite bijelom glazurom: Promiješati šećer s mlijekom da se dobije gusta smjesa.

Ako se želi može se u bijelu glazuru dodati prehrambena boja da bi se dobile razne boje, pa njima šarati po keksićima.
U zatvorenoj posudi mogu izdržati i do 6 tjedana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...