ponedjeljak, 7. lipnja 2010.

Katica pita

Nedavno sam dobila bilježnicu s receptima za kolače od bake mog najdražeg i pri prvom prelistavanju ovaj mi je kolač odmah nekako zapao za oko. Činio mi se izuzetno ukusnim i imala sam pravo. Predivan je!


A ovako ćete ga i vi napraviti:

Biskvit s orasima:
- 4 bjelanjka
- 15 dag šećera
- 15 dag oraha (mljevenih)
- 2 žlice brašna


Bjelanjke izlupati u snijeg, dodati šećer pa opet dobro lupati. Žlicom dodavati orahe pomiješane s brašnom i polako miješati kuhačom dok se sve ne pomiješa.
Lim otprilike veličine srednje oblatne (moj je 37 x 24 cm gornji rub)obložiti papirom za pečenje, pa izliti smjesu i peći nekih 20-tak minuta na 180°C.
Pečeno izvaditi iz pećnice i ohladiti.

Biskvit s kokosom:
- 4 bjelanjka
- 15 dag šećera
- 15 dag kokosa
- 2 žlice brašna


Ovaj biskvit pravi se na isti način (da se sad ne ponavljam) kao i biskvit s orasima, samo što umjesto oraha ide kokos.

Fil:
- 8 žumanjaka
- 24 dag šećera u prahu
- 1 margarin


Žumanjke pjenasto umutiti, dodati šećer u prahu i još mutiti dok se posvijetle.
Prebaciti ih na paru i lupati na pari dok ne postanu gusti i ne počnu se odvajati od posude (možda nekih 30-40 minuta).
Tada ih maknuti s pare i ohladiti uz povremeno miješanje. U mlako dodati pjenasto izrađeni margarin.

Glazura od čokolade:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice ulja
- 1 žlica margarina


Na pari otopiti čokoladu, dodati ulje i margarin. Kad se sve otopi dobro promiješati žlicom da se svi sastojci spoje.

Još su vam potrebna i 2 lista srednje velikih oblatni.

Oblatne malo obrežite da budu veličine biskvita. Ja sam kolač slagala u lim u kojem sam i pekla biskvite.

Na dno ide oblatna s većim rupicama prema gore.
Fil podijelite u tri jednaka dijela, pa donju oblatnu premažite prvim dijelom fila. Na fil stavite biskvit od oraha, pa premažite drugim dijelom fila. Na njega ide biskvit od kokosa, pa njega opet premazati trećim dijelom fila. Gore staviti drugu oblatnu s rupicama prema gore.
Glazurom preliti gornju oblatnu da popuni rupice.

Kolač staviti u hladnjak na nekoliko sati. Ja sam stavila preko noći da se biskviti i oblatne malo popuste.

Možda uzima malo više vremena, ali nećete požaliti jer svi kažu da je izvrstan, a već su me tražili i recept. ;)

Do sljedećeg posta, pozdravlja vas Slavonka.

Broj komentara: 11:

  1. Dobar recept si odabrala :) , pita zbilja prekrasno izgleda i vjerujem da je odlična !!

    OdgovoriIzbriši
  2. i wish i knew what was going on here!

    OdgovoriIzbriši
  3. Oh wow! I just translated the site into English! Amazing! This is amazing looking and I bet it tasted and feels delicious in the mouth! Nice work!

    OdgovoriIzbriši
  4. Evo mene opet,da ti urucim nagradu !!!
    ceka te kod mene na blogu jedna nagradica !!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Wonderful!I like it very much!Good job!

    OdgovoriIzbriši
  6. Divan kolač, prekrasno i za vizuelni doživljaj a i sastav obećava. Čuvam:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala ti, Ružo, za prekrasnu nagradicu!!! Baš si me lijepo razveselila. Nažalost, nisam prije mogla odgovoriti jer sam bila na moru, bez kompa, ali me baš zato ova nagradica iznenadila. Hvala još jednom!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...