utorak, 9. studenoga 2010.

Vještičji prsti za Halloween


Evo, kako sam rekla, pravila sam malo keksića za ovu našu dječicu koja idu u "Trick or treat", iako, iskreno, nemam pojma što viču, nisam uspjela čuti. Naravno da su se oduševili kad sam ih ponudila, a meni baš bilo drago. Mislim da će nagodinu doći u većem broju baš zbog ovih keksića.
Htjela sam recepte još i prije Noći vještica staviti na blog, ali mi je, kao uklet, kompjuter otkazao poslušnost dan ranije, pa ćete ove receptiće moći koristiti tek sljedeće godine. Ali nema veze, bar znate da su tu.

Od ove količine smjese dobila sam oko 50 prstiju, ne znam točan broj jer su moje kćerke jele tek pečene keksiće, pa su mi stalno nestajali sa stola.

Dakle, sastojci:
- 150 g margarina, omekšanog
- 130 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 2 žličice arome vanilije
- 400 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- na vrh male žličice soli
- oko 50 komada cijelih oguljenih badema
- pekmez od jagoda ili borovnice ili neki jarko crveni koji imate


U većoj posudi izmiksajte margarin, šećer, jaje i aromu vanilije.
U drugoj posudi prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte sol. Te suhe sastojke polagano uz neprestano miješanje dodajte prvoj smjesi.
Prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na pola sata da se malo stegne, jer ćete tako lakše raditi s njom.

Nakon pola sata uzmite četvrtinu smjese s kojom ćete raditi, a ostatak vratite u hladnjak.
Žlicom zagrabite malo smjese (nemojte ju napuniti nego otprilike 2/3 žlice) i tu smjesu zarolajte u obliku prsta dužine otprilike 10 cm.


Lagano stisnite pri kraju i blizu sredine da biste dobili oblik članaka prsta i zglob. (Pogledajte svoje prste, pa će Vam sve biti jasno.) Na onaj kraj koji niste stisnuli utisnite jedan badem (ne polovicu, nego cijeli) koji će služiti kao nokat.
Služeći se tupim nožem utisnite nekoliko crta koje će biti ove naše crte na zglobu prsta (ne znam stručan naziv za njih).

Poslažite ih na lim (onaj veliki od pećnice), ali ne preblizu, jer malkice narastu pri pečenju.
Pecite na 160°C oko 20-25 minuta, tj. dok ne postanu zlatne boje. Pazite da ih ne prepečete, da ipak izgledaju kao prsti. Ostavite ih da se ohlade nekoliko minuta u istom limu.


Omekšajte pekmez u mikrovalnoj pećnici (jedna veća žlica pekmeza na desetak sekundi), tek toliko da bude u mekanom stanju da ga je lakše mazati.
Polako odignite badem (meni se i sam skidao, bez problema) pa na to mjesto stavite zaista malu količinu pekmeza (na vrh noža) i vratite badem. Stisnite da bi višak pekmeza izašao van, tako da izgleda kao krv ispod nokta.

Oprezno oštrim nožićem odrežite kraj prsta (tek koji milimetar) da bude ravan, pa taj kraj također umočite u pekmez (krv). Ostavite neko vrijeme da se pekmez stegne i eto vam ukusnog jezivog keksića za Halloween.
Pozdrav od Slavonke!

3 komentara:

  1. keksići su ti odlični , pravi Halloweenski, pomalo zastrašujući. Sviđa mi se kako si ih dobro napravila !

    OdgovoriIzbriši
  2. svaka čast na ovako odličnoj ideji i odlično napravljenim prstima :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...