petak, 29. siječnja 2010.

Pa počnimo s rođendanskom tortom

Prije 3 tjedna moja je starija ćera slavila 5. rođendan. Još davno mi je naredila da joj moram napraviti tortu u obliku konja, jer ona naprosto obožava konje. (Ne znam odakle joj ta ljubav prema konjima, ja ih se, iskreno, bojim.)
I tako smo nas dvije krenule u pretraživanje Interneta u potrazi za nekom lijepom tortom s konjima, čisto radi ideje. Ona je odabrala par torti koje su joj zapale za oko, pa je kombinacijama na kraju ispala ova torta. Ne nalikuje ni jednoj koje smo pronašle, ali joj se svejedno jako sviđala. Najbitnije da su konji bili na vrhu!


Istina, nisam ja pravila konje, nego sam se poslužila njenim igračkama. Najvažnije u cijeloj priči je da je moje dijete bilo presretno.
Torta je bila uglavnom od pudinga i čokolade, jer sam htjela da je djeca jedu, a ne samo gledaju u nju.


Pa evo i recepta:

Sastojci (za kalup od torte 26 cm):

Biskvit:

- 125 g margarina
- 250 g šećera
- 150 g brašna
- 60 g kakaa
- 3 jaja
- 120 ml mlijeka
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/4 žličice praška za pecivo

U posudi prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve izmiješajte. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu namažite mašću i pobrašnite, iako možete i obložiti papirom za pečenje umjesto brašna, što je jednostavnije i čišće. Jedini problem je što se papir nekada savija prema unutra, pa vam smanji promjer biskvita.
Margarin i šećer pjenasto umutite. Dodavajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog dodavanja dobro umutite mikserom da se jaje spoji s cijelom smjesom. Tada naizmjence dodavajte suhe sastojke (brašno i sve ostalo) i mlijeko dok sve ne potrošite i ne dobijete gustu smjesu.

Prelijte smjesu u kalup i stavite ju peći nekih 40-tak minuta, više-manje. Provjeravajte čačkalicom je li pečeno. Ubodite čačkalicom na nekoliko mjesta, ako izađe suha, znači da je pečeno, ali ako primijetite ostatke smjese onda ostavite još malo.
Izvadite biskvit iz pećnice i ostavite da se ohladi. Tada ga izvadite iz kalupa, te prerežite na dva jednaka dijela. Ja obično režem koncem: prvo prođite nožem po sredini biskvita duž cijelog kruga, a onda dugačkim koncem povlačite cik-cak kao da režete pilom. I dobili ste dva prekrasna mekana biskvita.

Za bijeli fil trebat će vam:
- 1 l mlijeka
- 3 vrećice pudinga od vanilije
- 7 žlica šećera
- 170 g maslaca
- 150 g bijele čokolade

Puding i šećer izmiješajte u posudi, odgrabite 1 dl mlijeka i sve zajedno dobro promiješajte, da ne bude grudica. Ostatak mlijeka stavite kuhati. Kad provri, skinite s vatre i umiješajte puding, neprestano miješajući (najbolje žicom), te ponovno vratite na laganu vatru da ponovno provri. Važno je neprestano miješati da ne zagori.
Kad je puding gotov skinite ga sa vatre i u njega dodajte sitno sjeckanu bijelu čokoladu, te ostavite koju minutu da se otopi, povremeno miješajući. Ostavite kremu da se hladi, ali ju povremeno promiješajte mikserom bar pola minute da se ne stvori kožica na pudingu. U mlako dodati maslac sobne temperature, narezan na kockice, i dobro izmiješati.

Smeđi fil:

- 600 ml mlijeka
- 2 vrećice pudinga od čokolade
- 6 žlica šećera
- 80 g maslaca

Skuhati puding kao i za bijeli fil, skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi, povremeno miješajući. U mlako dodati maslac sobne temperature i izmiješati.

Ja kuham oba pudinga istovremeno, tako da se mogu hladiti u isto vrijeme, tako da ne moram čekati da mi se prvo ohladi jedan, pa drugi. Ovako je brže, a sve se stigne.

E sad prelazimo na slaganje torte:


Na pladanj na kojem ćete držati tortu stavite jedan list oblatne, pa na njega stavite donji dio biskvita i po njegovoj veličini oštrim nožem izrežite oblatnu, koja će vam služiti kao podloga za tortu. Pazite da vam veće rupice na oblatni budu s donje strane.

Ostavite biskvit na oblatni i oko njega stavite obruč od kalupa u kojem ste ga i pekli (i poslije toga oprali i osušili). Sad kad je kalup oko biskvita na njega stavljate žlicom naizmjenično bijeli i smeđi fil tako da bude šareno. Kad jednom prekrijete cijeli biskvit ponovite postupak, ali ako je moguće na bijeli fil stavljajte smeđi a na smeđi bijeli fil. Samo vodite računa da smeđeg fila ima duplo manje, što znači da neće moći izgledati baš kao šahovska ploča, nego će biti više prošarano smeđim filom. Djeci je tako zanimljivije nego kad je baš strogo odvojen smeđi od bijelog fila.
Kad potrošite sav fil gore stavite drugi dio biskvita.


Ostavite u hladnjak na bar dva sata da se puding stisne.

U međuvremenu napravite butter cream (kremu od maslaca) koja će vam poslužiti za premazivanje cijele torte i popunjavanje neravnina i rupica, prije stavljanja fondana. A butter cream se pravi ovako:

- 150 g maslaca
- 250 g šećera u prahu

- 1 žličica arome vanilije

- 2 žličice vruće vode

Provjereno je dobar i ukusan, iako se on nanosi jako tanko tako da se ni ne osjeti.

Izmiksajte maslac i šećer u prahu, dodajte aromu vanilije i vruću vodu te još minutu-dvije dobro miksajte da se sve stopi u jednu kremicu.
Kad tortu izvadite iz hladnjaka, skinite obruč i cijelu tortu premažite butter creamom, te njime popunite sve rupice i neravnine na torti, tako da sve bude ravno.

Opet malo vratite u hladnjak pa napravite fondant za oblaganje, smjesu koja je podatna kao plastelin i od nje se može raditi sve, obložiti tortu i napraviti figurice, ukrase, što god vam srce zaželi.

Za fondant će vam trebati:

- 1 vrećica želatine u prahu

- 50 ml hladne vode (za želatinu)

- 100 g fruktoze u prahu

- 20 ml vode (za fruktozu)

- 1 žlica glicerina

- 900 g šećera u prahu

Fruktozu možete kupiti u dm-u za nekih 12 kn/500 g, a možete ju koristiti nekoliko puta. Glicerin kupite u ljekarni, košta oko 7 kn mala bočica, a imate ju također za nekoliko puta. Kupovni fondant košta 80 kn kilogram, a vi ćete ga dobiti za nekih 20-tak kuna.

U većoj posudi prosijte šećer u prahu da ne bude grudica. Želatinu namočite u 50 ml vode i ostavite da nabubri nekih 10-tak minuta. Fruktozu i vodu stavite kuhati i kada provri ostavite još pola minute da kuha, a onda skinite s vatre i u to odmah dodajte glicerin i želatinu, te dobro promiješajte da se sve stopi u jedno i da se želatina otopi do kraja.

U šećer polako dodavati tu tekuću smjesu pa miješati kuhačom dok se može, kad postane tvrđe prebacite na radnu površinu lagano posutu šećerom u prahu i mijesite kao tijesto. Dajte si truda, ne odustajte brzo, jer ćete nakon nekih 5-10 minuta dobiti prekrasnu bijelu smjesu koja se oblikuje poput plastelina.

Dobije se 1 kg smjese od koje ćete moći prekriti jednu tortu i još napraviti ukrase i figurice. Meni je od ove torte još ostalo.

Tako dobivenu smjesu razvaljajte razvijalom tanko na 3-4 mm debljine, kao tijesto, te uz pomoć razvijala prebacite na tortu. Ja sam prvo razvaljala dugačku traku koju sam zalijepila oko torte, odrezala višak, a donji dio - caknice - izrezala pomoću one plastike iz kinder jajeta. Prerezala sam jednu polovicu i pomoću toga izrezivala caknice, višak smjese odstranila.

Tada sam razvaljala okrugli dio za gornji pokrov, pa opet pravila cakne.

Fondant možete praviti i nekoliko dana unaprijed, pa ga držati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, ne u hladnjaku ili zamrzivaču.

Dio fondanta sam obojila u narančasto, a dio u plavo (prehrambenim bojama), te razvaljala tanko i modlicama za keksiće izrezivala cvjetiće s rupicama, pa ih lijepila na tortu. "Ljepilo" možete dobiti tako da malo šećera u prahu pomiješate s par kapi vode ili samo prstom lagano premažite donji dio ukrasa i zalijepite za tortu. To se može raditi ako su ukrasi tanki kao ovi moji cvjetići. Ako lijepite veće dijelove ili figurice onda će vam biti potrebno "šećerno ljepilo", a ponekad i čačkalice, ali o tome drugi put.

Ovo je moj prvi rad s fondantom. Torta za 1. rođendan mlađe kćerke. Iznutra je reform torta od lješnjaka.

Tu se primjećuju pogreške, ali s više vježbe i bit će sve ljepše i bolje.

Pozdrav!

4 komentara:

  1. divnu tortu si napravila za curicu, dekoracija mi je odlična !!

    OdgovoriIzbriši
  2. ja sam ovaj vikend svojoj curici napravila tortu po ovom receptu i moram reći da su svi bili oduševljeni - recept je pored ostalog i odlično i detaljno napisan! sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala mnogo na detaljnom objašnjenju!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...