nedjelja, 28. studenoga 2010.

Evine kocke


Za sve ljubitelje kikiriki maslaca i bombastičnih kocki ovo je savršena stvar koja se "pakira" u male zalogaje. Po izvedbi su slične Martinim kockama, iako su po okusu prilično različite, kao i moje dvije djevojčice po karakteru. Zato sam ovim kockama dala ime Evine kocke, jer starija, Marta, već ima svoje.

Evo što trebate za ove ljepotice:

Donji dio:
- 115 g maslaca ili margarina
- 50 g šećera
- 5 žlica kakaa (ja sam sad probala novi Dr. Oetkerov kako za kolače, zato je tako tamno, ali zadovoljna sam)
- 1 jaje
- 120 g sitno drobljenog keksa (poput petita, ali može bilo koji drugi suhi keks)
- 60 g brazilskog oraščića, sitno sjeckanog
- 30 g badema, sitno sjeckanog
(možete upotrijebiti bilo koje orašaste plodove, ja sam ovaj put koristila ove)


Na pari otopite maslac, šećer i kakao. Dok je još na pari, dodajte jedno jaje i lupajte dok se ne pomiješa. Maknite s pare. Dodajte keks, oraščiće i bademe.
Manji lim za pečenje (moj je 17 x 24 cm) obložite papirom za pečenje. U lim stavite podlogu od keksa i dobro utisnite žlicom.



Za kremu od kikiriki maslaca treba Vam:
- 115 g maslaca /margarina/
- 350 g kikiriki maslaca (ili jedna bočica, nema veze ako je manje grama)
- 85 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije


U posudi dobro izmiksajte maslac i kikiriki maslac. Dodajte šećer u prahu i vaniliju, pa još miksajte dok se sve ne sjedini.
Premažite tu kremu po donjem sloju od keksa.

Čokoladna glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica maslaca
- 2-3 žlice ulja (za sjaj)


Na pari otopite sve sastojke i prelijte preko kolača.
Ostavite u hladnjaku da se stvrdne.



Režite na male kockice (3 x 3 cm) jer su stvarno slatka bomba.

utorak, 9. studenoga 2010.

Vještičji prsti za Halloween


Evo, kako sam rekla, pravila sam malo keksića za ovu našu dječicu koja idu u "Trick or treat", iako, iskreno, nemam pojma što viču, nisam uspjela čuti. Naravno da su se oduševili kad sam ih ponudila, a meni baš bilo drago. Mislim da će nagodinu doći u većem broju baš zbog ovih keksića.
Htjela sam recepte još i prije Noći vještica staviti na blog, ali mi je, kao uklet, kompjuter otkazao poslušnost dan ranije, pa ćete ove receptiće moći koristiti tek sljedeće godine. Ali nema veze, bar znate da su tu.

Od ove količine smjese dobila sam oko 50 prstiju, ne znam točan broj jer su moje kćerke jele tek pečene keksiće, pa su mi stalno nestajali sa stola.

Dakle, sastojci:
- 150 g margarina, omekšanog
- 130 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 2 žličice arome vanilije
- 400 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- na vrh male žličice soli
- oko 50 komada cijelih oguljenih badema
- pekmez od jagoda ili borovnice ili neki jarko crveni koji imate


U većoj posudi izmiksajte margarin, šećer, jaje i aromu vanilije.
U drugoj posudi prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte sol. Te suhe sastojke polagano uz neprestano miješanje dodajte prvoj smjesi.
Prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na pola sata da se malo stegne, jer ćete tako lakše raditi s njom.

Nakon pola sata uzmite četvrtinu smjese s kojom ćete raditi, a ostatak vratite u hladnjak.
Žlicom zagrabite malo smjese (nemojte ju napuniti nego otprilike 2/3 žlice) i tu smjesu zarolajte u obliku prsta dužine otprilike 10 cm.


Lagano stisnite pri kraju i blizu sredine da biste dobili oblik članaka prsta i zglob. (Pogledajte svoje prste, pa će Vam sve biti jasno.) Na onaj kraj koji niste stisnuli utisnite jedan badem (ne polovicu, nego cijeli) koji će služiti kao nokat.
Služeći se tupim nožem utisnite nekoliko crta koje će biti ove naše crte na zglobu prsta (ne znam stručan naziv za njih).

Poslažite ih na lim (onaj veliki od pećnice), ali ne preblizu, jer malkice narastu pri pečenju.
Pecite na 160°C oko 20-25 minuta, tj. dok ne postanu zlatne boje. Pazite da ih ne prepečete, da ipak izgledaju kao prsti. Ostavite ih da se ohlade nekoliko minuta u istom limu.


Omekšajte pekmez u mikrovalnoj pećnici (jedna veća žlica pekmeza na desetak sekundi), tek toliko da bude u mekanom stanju da ga je lakše mazati.
Polako odignite badem (meni se i sam skidao, bez problema) pa na to mjesto stavite zaista malu količinu pekmeza (na vrh noža) i vratite badem. Stisnite da bi višak pekmeza izašao van, tako da izgleda kao krv ispod nokta.

Oprezno oštrim nožićem odrežite kraj prsta (tek koji milimetar) da bude ravan, pa taj kraj također umočite u pekmez (krv). Ostavite neko vrijeme da se pekmez stegne i eto vam ukusnog jezivog keksića za Halloween.




Pozdrav od Slavonke!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...