utorak, 20. travnja 2010.

Slavonske kocke

Kakva bih ja to Slavonka bila, a da ne pravim slavonske kolače.
Pa evo jednog takvog!


Žuti biskvit:
- 4 jajeta
- 25 dag šećera
- 25 dag brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 dl ulja


Izlupajte žumanjke sa šećerom, a od bjelanjaka napravite čvrst snijeg.
U taj snijeg polako dodavajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, žumanjke sa šećerom i ulje dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u papirom obložen lim (onaj veliki 30×40 cm, ili tako nešto, nisam mjerila, ali nije od pećnice) i pecite na 180°C 20 minuta.
Izvadite iz pećnice i ohladite.

Bijeli biskvit:
- 8 bjelanjaka
- 8 žlica šećera
- 6 žlica mljevenih oraha
- 8 žlica brašna
- 4 žlice ulja
+ 5 žlica mlijeka (za preliti preko biskvita)


Izradite bjelanjke u čvrst snijeg, dodajte šećer, ulje, orahe i brašno.
Pecite na 180°C također 20-tak minuta (pazite da vam se ne prepeče!). Kad je pečeno, ohladiti.

Žuta krema:
- 8 žumanjaka
- 20 dag šećera u prahu
- sok 1 naranče
- 20 dag margarina


Izmiješati žumanjke sa šećerom u prahu pa kuhati na pari dok se ne zgusnu (bar 45 minuta). Prohladiti pa u nju dodati pjenasto izrađen margarin i narančin sok.

Bijela krema:
1 l mlijeka
5 žlica oštrog brašna
5 žlica gustina
9 žlica šećera
20 dag margarina


Staviti kuhati mlijeko. Brašno, gustin i šećer pomiješati pa odgrabiti 1 dl mlijeka i dobro promiješati. Kad ostatak mlijeka provri skuhati brašno s gustinom i šećerom kao puding.
U ohlađeno dodati margarin.

Slagati:

Žuti biskvit premazati žutom kremom. Na njega staviti bijeli biskvit, preliti ga s 5 žlica mlijeka, pa premazati bijelom kremom.

Gore glazura od čokolade:
- 15 dag čokolade
- 5 žlica ulja


Čokoladu otopiti na pari, dodati ulje, pa još malo zagrijavati dok se sve ne spoji, pa preliti preko kolača.

Uživajte u mekoći ovog kolača.
Do sljedećeg posta pozdravlja vas Slavonka!

Broj komentara: 5:

  1. Ovo je kako ja kažem "mrcinski" kolač: ima da pogineš jedući ga, a ne možeš stati i ne možeš stati. Prefino!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hahaha... Kakav naziv!!! Da, moglo bi se i tako zvati. Možeš ga jesti do besvijesti i nikad dosta.

    OdgovoriIzbriši
  3. odličan kolač i super mi izgleda ! Baš pravi, konkretni kolač sa odličnom kombinacijom sastojaka. Odlično si ga napravila, kocke su super !

    OdgovoriIzbriši
  4. Super mi izgledaju ovi slojevi biskvita i kreme, verujem da mu je tesko odoleti, belezim odmah receptic!;)))

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...