subota, 5. ožujka 2011.

Đakovački vez




Evo jednog pravog slavonskog kolača!
Ovaj recept imam već godinama i bez obzira koliko me mamio njegov naziv, nikako da ga napravim.
Prošle nedjelje sam malo pregledavala svu onu silu recepata koje imam (punu kutiju!) i opet nabasam na ovaj. E, sad si moj!

Svima se svidio i ja ga, evo, sada dijelim s vama.

Sastojci za biskvit:
- 8 jaja
- 10 žlica šećera
- 3 rebra čokolade (one od 100 grama)
- 7 žlica brašna
- 5 žlica ulja


Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, pa polako miješajući mikserom najmanjom brzinom dodavajte žumanjke jedan po jedan.
Kad se sve izmiješalo, dodajte šećer, rastopljenu (i ohlađenu) čokoladu, brašno i ulje.
Sipajte u lim obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, nekih 20-tak minuta. Svakako provjerite i prije je li gotovo da vam ne bi izgorilo.
Izvadite iz pećnice, ohladite i prerežite po sredini da dobijete gornji i donji dio.

Sastojci za kremu:
- 20 dag šećera
- 3 vanilin šećera
- 1 dl mlijeka
- 250 g mljevenih lješnjaka
- 250 g margarina
- čokoladne mrvice za ukrašavanje


Šećer, vanilin šećer i mlijeko stavite kuhati dok ne provri, neprestano miješajući.
Kad provri, skinite s vatre i dodajte lješnjake i dobro izmiješajte.
Ostavite da se ohladi, pa u ohlađeno dodajte pjenasto izrađeni margarin.

Polovicom kreme namažite donji dio biskvita, prekrijte gornjim dijelom, pa gore premažite drugom polovicom kreme.
Pospite čokoladnim mrvicama.


Režite na kocke i uživajte u bogatom okusu lješnjaka.
Ja uvijek orašaste plodove prije mljevenja malo propržim u pećnici, jer mi tako imaju bogatiji okus.

Do sljedećeg posta pozdravlja vas Slavonka!

Broj komentara: 8:

  1. Izgleda baš divno i ukusno! Kad ne mogu jesti, barem mogu gledati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Marina, možeš i jesti ako si ga napraviš, nije uopće teško. Osim ako si na nekoj dijeti, onda... hm, da... onda ga možeš samo gledati. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kolač je odličan i zasluženo nosi svoj naziv koji mi se baš sviđa. Bilježim ga i u nekoj prigodi ću ga sigurno isprobati. Super izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravi slavonski, odlično izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  5. Napravit cu si za rockas! Mislila sam napraviti reformicu, ali je dosadila i bogu i narodu (stalno ju pravim, dobra je, ma odlicna, ali...previse je previse, trebamo pauzu), tako da mi je ovaj recept dosao super!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. drago mi je, melrose, ja još uvijek razmišljam što ću za rođendan. :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Divan kolač! Čokolada i lješjnjaci, za mene nenadmašiva kombinacija! :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...