ponedjeljak, 8. ožujka 2010.

Kolači "od časne"


Još jedan recept iz bakine bilježnice. Pretpostavljam da je ovaj recept dobila od časne sestre u selu, pa ga je nazvala po njoj da zna koji je kolač. Možda izvorno ni nije imao poseban naziv, jer vidim da i ona u svojoj bilježnici ima nazive "Bijela pita", "Pita s orasima", "Kolači s grožđicama" itd. Onako, dosta nemaštovito, ali zato je odmah znala s čim je kolač, nije morala iščitavati cijeli recept, kao što ja to nekad moram. Zato mi je ovaj recept odmah upao u oči jer mi naziv bio presimpatičan.

A moram i reći da je kolač stvarno izvrstan, ukusan, kremast. Nema nikakvih posebnih sastojaka nego samo ono što su žene na selu tada imale u svojim kuhinjama, jednostavan je i baš sam zadovoljna. :)))

Biskvitne kore:
- 5 žumanjaka
- 20 dag šećera
- 20 dag oraha
- 5 bjelanjaka – snijeg
- 4 male oblatne


Žumanjke i šećer pjenasto izraditi na pari dok se ne zgusnu (nekih 15 minuta).
Bjelanjke izraditi u snijeg. Orahe samljeti.
Naizmjenično u žumanjke dodavati orahe i snijeg od bjelanjaka.
Namazati 4 male oblatne (ja sam imala velike, pa sam namazala dvije velike, pa ih prerezala) i kratko propeći na 150°C (oko 20-tak minuta).



Fil:
- 20 dag putra
- 15 dag šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 2 dl mlijeka
- 2-3 žlice skuhane kave
- 2 žlice brašna
+ mljeveni orasi za posipavanje


Putar i šećer u prahu (baka je napisala prašni šećer!) pjenasto izraditi i u to dodati 2 žumanjka, pa opet dobro umutiti da se sve spoji.
Od 2 dl mlijeka odvojiti 1/2 dl i u to primiješati brašno (da ne bude grudica) i kavu (već skuhanu, ne prah), a ostatak mlijeka staviti kuhati.
Kad provri dodati brašno u mlijeko kao kad se pravi puding. Baka je napisala “skuhati cicvaru”, ali ni ja nisam znala što je cicvara pa sam tražila maminu pomoć.
Kad se “cicvara” ohladi pomiješati ju s kremom od putra koju ste prethodno izmutili.
Namazati na svaku oblatnu (koru), pa posipati mljevenim orasima.
Na zadnju, četvrtu oblatnu namazati fil, pa obilato posipati orasima.


Ohladiti i ostaviti da se fil stisne (na nekom hladnom mjestu, ja sam stavila u hladnjak).
Rezati na štange.



Ovaj stolnjak je radila baka, a sada krasi moj stol!

Broj komentara: 6:

  1. Jako fini kolač, baš mi se sviđa. Sigurno je jako sočan, a i izdašan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan receptic, te stare bakine biljezsnice su neprocenjivo blago...kolac mi i na slikam bas deluje mekano i fino i volela bih da ga jednom napravim!;))

    OdgovoriIzbriši
  3. I meni je naziv vrlo simpatičan, a tako fini kremasti kolač sa finim korama mora biti i vrlo ukusan.

    OdgovoriIzbriši
  4. obozavam ovaj kolac, predivno si ga napravila!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Vjerujem da je vrlo ukusan i sočan! Stari kolači...

    OdgovoriIzbriši
  6. ODLICAN JE HVALA NA RECEPTU

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...