petak, 19. ožujka 2010.

Žute limun kocke sa sirom

Nevjerojatno kako se dobro slažu svježi kravlji sir i limun! Prekrasno.


Neću duljiti pa evo sastojaka:

Podloga:
- 150 g mljevenog petit keksa
- 60 g maslaca, otopljenog


Namažite dno tepsije (moja je otprilike 17×23 cm) maslacem i obložite ga papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 165°C.

U posudu s keksom dodajte otopljeni maslac i miješajte mikserom dok ne postane poput vlažnog pijeska.
Prebacite u tepsiju i dobro natiskajte nekom posudom ili lončićem s ravnim dnom. Ja sam koristila poklopac za dječju bočicu jer mi je dno bilo malo i ravno, a praktično za držanje u ruci. :))


Pazite da bude ravno i podjednako debelo.
Ostavite sa strane. Nemojte ju peći!Još ne!

Krema od sira:
- 500 g sirnog namaza (abc ili philadelphia)
- 150 g kristal šećera
- 2 jaja
- 2 limuna (kora i sok)


U posebnoj posudi izmiješajte sir, šećer, naribanu limunovu koricu i sok dok ne postane glatko. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog miješajte bar pola minute da se dobro promiješa.
Tu smjesu prelijte preko keksa i izravnajte.
Pecite oko 40 minuta dok ne postane pjenasto i na dodir prstom suho.


U međuvremenu, dok se to peče, morate napraviti žuti preljev jer se on mora preliti preko kolača čim se izvadi iz pećnice. A njega pravite od ovih sastojaka:

Žuti preljev:
- 3 limuna (kora i sok)
- 110 g maslaca
- 4 jaja
- 450 g kristal šećera


Naribajte koricu sva 3 limuna i iscijedite im sok. Dobro promiješajte sa šećerom i jajima.
Stavite posudu na vatru (ne na paru) i na srednjoj vatri lagano kuhajte, tj. zagrijavajte dok se ne počne pariti miješajući kuhačom. Pazite – NE SMIJE vriti. Neprestano miješajući kuhajte dok se ne zgusne i ne počne lijepiti za kuhaču (oko 5-7 minuta).

Skinite s vatre i dodajte maslac narezan na manje komadiće, miješajte dok se ne otopi.

Iznad neke zdjele stavite cjedilo, pa protisnite dobivenu kremu kroz njega da ne bude grudica i komadića limuna. Krema mora biti fina, nježna.


Čim kolač izvadite iz pećnice, prelijte 1 šalicom žutog preljeva i poravnajte.
Ostatak preljeva možete spremiti u dobro zatvorenoj posudi, ohladiti na sobnu temperaturu i spremiti u hladnjak. A onda svaki dan, da nitko ne zna, umakati prst u preljev i uživati... Prefin je!

Kolač ohladite na sobnu temperaturu, a onda ga stavite u hladnjak preko noći.


Režite na kocke i poslužite.

ponedjeljak, 8. ožujka 2010.

Kolači "od časne"


Još jedan recept iz bakine bilježnice. Pretpostavljam da je ovaj recept dobila od časne sestre u selu, pa ga je nazvala po njoj da zna koji je kolač. Možda izvorno ni nije imao poseban naziv, jer vidim da i ona u svojoj bilježnici ima nazive "Bijela pita", "Pita s orasima", "Kolači s grožđicama" itd. Onako, dosta nemaštovito, ali zato je odmah znala s čim je kolač, nije morala iščitavati cijeli recept, kao što ja to nekad moram. Zato mi je ovaj recept odmah upao u oči jer mi naziv bio presimpatičan.

A moram i reći da je kolač stvarno izvrstan, ukusan, kremast. Nema nikakvih posebnih sastojaka nego samo ono što su žene na selu tada imale u svojim kuhinjama, jednostavan je i baš sam zadovoljna. :)))

Biskvitne kore:
- 5 žumanjaka
- 20 dag šećera
- 20 dag oraha
- 5 bjelanjaka – snijeg
- 4 male oblatne


Žumanjke i šećer pjenasto izraditi na pari dok se ne zgusnu (nekih 15 minuta).
Bjelanjke izraditi u snijeg. Orahe samljeti.
Naizmjenično u žumanjke dodavati orahe i snijeg od bjelanjaka.
Namazati 4 male oblatne (ja sam imala velike, pa sam namazala dvije velike, pa ih prerezala) i kratko propeći na 150°C (oko 20-tak minuta).



Fil:
- 20 dag putra
- 15 dag šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 2 dl mlijeka
- 2-3 žlice skuhane kave
- 2 žlice brašna
+ mljeveni orasi za posipavanje


Putar i šećer u prahu (baka je napisala prašni šećer!) pjenasto izraditi i u to dodati 2 žumanjka, pa opet dobro umutiti da se sve spoji.
Od 2 dl mlijeka odvojiti 1/2 dl i u to primiješati brašno (da ne bude grudica) i kavu (već skuhanu, ne prah), a ostatak mlijeka staviti kuhati.
Kad provri dodati brašno u mlijeko kao kad se pravi puding. Baka je napisala “skuhati cicvaru”, ali ni ja nisam znala što je cicvara pa sam tražila maminu pomoć.
Kad se “cicvara” ohladi pomiješati ju s kremom od putra koju ste prethodno izmutili.
Namazati na svaku oblatnu (koru), pa posipati mljevenim orasima.
Na zadnju, četvrtu oblatnu namazati fil, pa obilato posipati orasima.


Ohladiti i ostaviti da se fil stisne (na nekom hladnom mjestu, ja sam stavila u hladnjak).
Rezati na štange.



Ovaj stolnjak je radila baka, a sada krasi moj stol!

Pita s koričicama iliti rogačem



Za sebe mogu reći da sam sentimentalna i da mi sve stvari koje me podsjećaju na djetinjstvo ili na drage ljude i događanja puno znače. Još uvijek čuvam kojekakve ludorije iz osnovne škole (a koju sam završila prilično davno), tipa leksikone, spomenare... Isto tako još uvijek čuvam neke svoje stare igračke ( s nekima se danas igraju moja djeca). Pamtim mirise djetinjstva, npr. kad smo kao djeca odlazili k baki i didi na selo, pa onaj miris tople štale (možda mi je tada smrdilo, ali sad mi je to miris jer me podsjeća na one dane). Okus toplog, tek pomuženog mlijeka i ona pjenica na njemu, mmmmmmmm... Nikad poslije nisam pila takvo mlijeko, tek izašlo iz krave. A voljela bih, o, kako bih voljela!

Pamtim priče koje nam je dida pričao kad god bi mi djeca došli. Ma koliko posla imao oko životinja (marve), na kraju bi uvijek pronašao vremena za nas unuke, posjeo nas u krilo i ispričao priču. Voljela sam te njegove priče. Kad sad o tome razmišljam čudim se tome, jer od njega ne pamtim nježnosti, bio je strog i moralo ga se bespogovorno slušati, pazili smo što smijemo, a što ne. Ne sjećam se igara s njim (kao što se moj tata igra s mojom djecom), možda ih je i bilo, ali ih ja ne pamtim. Ali zato pamtim te njegove bajke, koje su redovno, baš svaka, završavale riječima: "I ja sam tamo bio i vino pio i još mi je jezik mokar!" Pa bi nam isplazio jezik da nam pokaže, a mi, mali naivci, čudili bi se kako mu je još uvijek jezik mokar od vina i zavidjeli mu što je bio na tim čarobnim mjestima.

Pamtim igre u šljunku (šoderu) kad bi mi baka dala veliko čelično sito (okruglo poput polulopte, ne znam postoje li još takva sita a ni čemu su služila u ono doba s tako većim rupicama), ali meni je to tada bilo odlično za prosijavanje tog šljunka. Savršena igra! Ili igranje s čavlima. Drugi djed je imao kutijicu s dugačkim čavlima i alatom. A brat i ja bismo tada zakucavali te čavle u zemlju, pa ih vadili. I to je bila zabava! Nevjerojatno za pojam današnje djece. Baka (tatina baka) je umrla kad sam imala samo 9 godina, djed je nakon nekog vremena došao živjeti k nama, kuća se naposljetku prodala, ali ja još uvijek s detaljima mogu opisati dvorište, kuću sa svim prostorijama kao da sam bila tamo jučer. Eto toliko sam sentimentalna da sam još kao dijete pamtila takve stvari.
Pamtim bakine (mamine mame) kolače, ukusne i tople. Za nas djecu uvijek bi pravila ono što mi volimo, npr. salamu s keksom ili pitu s koričicama, kako je ona zvala rogač. To smo baš voljeli.

Danas više nisu živi, ni bake ni dide, ali mjesto u mom srcu je još uvijek ispunjeno njima, često ih se sjetim, u zadnje vrijeme sve više.
Nedavno smo mama i ja razgovarale o nekim finim bakinim kolačima kad mi je ona rekla da ima bakine bilježnice s kolačima. Odmah sam ih uzela sebi, nakratko ih zaboravila, ali nekidan sam ih opet izvukla i počela prepisivati.
I napravila sam neke od njih koje pamtim da je i ona pravila. I ono što sam ja dobila kao rezultat bilo je isto ono što sam kao dijete jela kod nje. I okusom i mirisom. Kako takve stvari vraćaju u djetinjstvo!!! Kao da sam opet bila mala djevojčica koja uživa u bakinim kolačima.

Danas ću s vama podijeliti kolač koji sam stvarno voljela jesti kao dijete, a i dan danas mi je jednako ukusan, iako ga nisam jela bar 20 godina.

Sastojci za kore:
- 15 dag masti (izvorno; umjesto masti može ići i margarin)
- 15 dag šećera
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 5 žlica mljevenih koričica (rogača)
- 30 dag brašna


Mikserom izmiješati mast, šećer, vrhnje, jaje i koričice, pa na kraju dodati brašno. Dobro izmiješati da se svi sastojci promiješaju.
Lim od pećnice obložiti papirom za pečenje i tanko (7-8 mm) namazati smjesu preko cijelog lima.


Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 20-ak minuta.
Pečeno prerezati na dva jednaka dijela.
Tko želi, može peći i dvije kore odvojeno. Meni je bilo brže ispeći jednu, pa je prepoloviti na dva dijela.

Fil:
- 3 dl mlijeka
- 3 žlice šećera
- 15 dag mljevenih koričica (rogača)
- 2 žlice marmelade od marelica
+ marmelada od marelica za premazivanje kore


Mlijeko prokuhati sa šećerom, pa preliti preko koričica.
Skinuti s vatre pa u još vruće dodati 2 žlice marmelade, ostaviti da se otopi, pa dobro promiješati.


Jednu koru tanko premazati marmeladom (koju ste prethodno ugrajali da bi se malo otopila i bila maziva).
Premazati koru filom, pa poklopiti drugom korom.

Gore ide glazura od čokolade:
- 100 g čokolade
- 3 žlice ulja


Na pari otopiti čokoladu s uljem, pa premazati kolač.


Ostaviti da se glazura ohladi i stisne.
Rezati u štange.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...