petak, 19. ožujka 2010.

Žute limun kocke sa sirom

Nevjerojatno kako se dobro slažu svježi kravlji sir i limun! Prekrasno.


Neću duljiti pa evo sastojaka:

Podloga:
- 150 g mljevenog petit keksa
- 60 g maslaca, otopljenog


Namažite dno tepsije (moja je otprilike 17×23 cm) maslacem i obložite ga papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 165°C.

U posudu s keksom dodajte otopljeni maslac i miješajte mikserom dok ne postane poput vlažnog pijeska.
Prebacite u tepsiju i dobro natiskajte nekom posudom ili lončićem s ravnim dnom. Ja sam koristila poklopac za dječju bočicu jer mi je dno bilo malo i ravno, a praktično za držanje u ruci. :))


Pazite da bude ravno i podjednako debelo.
Ostavite sa strane. Nemojte ju peći!Još ne!

Krema od sira:
- 500 g sirnog namaza (abc ili philadelphia)
- 150 g kristal šećera
- 2 jaja
- 2 limuna (kora i sok)


U posebnoj posudi izmiješajte sir, šećer, naribanu limunovu koricu i sok dok ne postane glatko. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog miješajte bar pola minute da se dobro promiješa.
Tu smjesu prelijte preko keksa i izravnajte.
Pecite oko 40 minuta dok ne postane pjenasto i na dodir prstom suho.


U međuvremenu, dok se to peče, morate napraviti žuti preljev jer se on mora preliti preko kolača čim se izvadi iz pećnice. A njega pravite od ovih sastojaka:

Žuti preljev:
- 3 limuna (kora i sok)
- 110 g maslaca
- 4 jaja
- 450 g kristal šećera


Naribajte koricu sva 3 limuna i iscijedite im sok. Dobro promiješajte sa šećerom i jajima.
Stavite posudu na vatru (ne na paru) i na srednjoj vatri lagano kuhajte, tj. zagrijavajte dok se ne počne pariti miješajući kuhačom. Pazite – NE SMIJE vriti. Neprestano miješajući kuhajte dok se ne zgusne i ne počne lijepiti za kuhaču (oko 5-7 minuta).

Skinite s vatre i dodajte maslac narezan na manje komadiće, miješajte dok se ne otopi.

Iznad neke zdjele stavite cjedilo, pa protisnite dobivenu kremu kroz njega da ne bude grudica i komadića limuna. Krema mora biti fina, nježna.


Čim kolač izvadite iz pećnice, prelijte 1 šalicom žutog preljeva i poravnajte.
Ostatak preljeva možete spremiti u dobro zatvorenoj posudi, ohladiti na sobnu temperaturu i spremiti u hladnjak. A onda svaki dan, da nitko ne zna, umakati prst u preljev i uživati... Prefin je!

Kolač ohladite na sobnu temperaturu, a onda ga stavite u hladnjak preko noći.


Režite na kocke i poslužite.

Broj komentara: 7:

  1. Ovo izgleda fantastično. Obožavam limun! Jedva čekam da isprobam recept. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. vjerujem da je kombinacija fantastična, meni je jako omiljena, inače volim sve što ima u sebi limuna, isprobati ću ovaj kolač !

    OdgovoriIzbriši
  3. kolač mora biti jako fin, jedino ne razumijem što znači: kuhati 5-7 minuta, a iznad je naglašeno NE SMIJE vriti ??? kako se to kuha a da ne vrije ???

    OdgovoriIzbriši
  4. moracu da probam savrsena kombinacija pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  5. RECEPTI SU SUPER MORAM IH PROBATI. HVALA PUNO

    OdgovoriIzbriši
  6. Hi therе! Dо you know іf they make аny plugins to sаfeguard agaіnst hackers?

    I'm kinda paranoid about losing everything I've workeԁ hard
    on. Any suggеstions?

    Αlso visit my wеb sіte: technologist salary
    Here is my site - requirements for ultrasound tech

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...