Baklava se izvorno pravi s orasima, iako ima mnogo recepata za baklavu s jabukama, višnjama i ostalim dodacima. Ali to onda nije baklava, nego samo neka vrst štrudle od voća rađene kao baklava.
Ovu je baklavu radila moja svekrva. Predivna je (i baklava i svekrva :), nije šala).
Probajte i uvjerite se, ja ne znam koliko mi je dosta!
Sastojci:
- 1/2 kg tijesta za savijače
- 3 jaja
- 1 čaša (2 dl) šećera
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša ulja
- 1 prašak za pecivo
- 20 dag mljevenih oraha
- grožđice (ako se želi)
Prvo izmutiti jaja sa šećerom.
Zatim polako dodavati ostale sastojke: jogurt, ulje, prašak za pecivo, orahe i grožđice. Mutiti dok ne svi sastojci ne pomiješaju.
Staviti jednu koru pa namazati i tako sve dok se ne potroše sve kore.
Gornju koru ostaviti nenamazanu.
Dok je sirovo izrezati na željene komade (jer je kora onda mekana) te staviti peći na 180-200°C otprilike 20 minuta ili dok gornja kora ne porumeni.
Pečeno preliti preljevom od:
- 2,5 dl vode
- 40 dag šećera
- nekoliko kriški limuna
Prokuhati 2,5 dl vode s 40 dag šećera i malo kriški limuna.
Preliti preko pečenog kolača i poslagati par tanko narezanih kriški gore na kolač.
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Slažem se, samo baklava s orasima prava je baklava. Još da znam sama razvijati kore, bilo bi super, ali to ne znam i neću ni pokušavati (nemam vremena). Sretna si da imaš dobru svekrvu, većina ih nije takvih ili se tako priča. Moja je bila prilično indiferentna što ju onda možda svrstava u dobre (nije se u ništa miješala).
OdgovoriIzbrišiPravim sličnu baklavu i stvarno bude dobra zamjena zapravu.
OdgovoriIzbrišimmmm obožavam baklavu i slažem se baklava je sa orasima a ostalo su varijacije na temu.
OdgovoriIzbrišiSvekrvina baklava odlično izgleda, hvala što ste obje podijelile recept sa nama :)