Ovaj sam receptić pronašla na nekom američkom site-u prije 5-6 godina, dok još nisam tako rado pravila kolače. Iskreno, ne sjećam se na kojem je to site-u bilo (ako pronađem link stavit ću ga) i je li još uvijek tamo.
Dugo mi je privlačio pažnju, a onda sam na njega zaboravila.
Prošlog Božića mi je opet došao u ruke, a pošto moja ćera voli puslice, napravila sam joj ove još zanimljivijeg oblika.
Moram reći da sam se i ja oduševila izgledom.
Sastojci:(za oko 25 gljiva)
- 4 bjelanjka
- 200 g šećera u prahu
- 1/2 žličice Cream of tartar (nije neophodno, ja sam ga dobila iz Australije, pa sam ga htjela iskoristiti)
Zagrijte pećnicu na 110°C. Bjelanjci moraju biti sobne temperature.
Lupajte bjelanjke srednjom brzinom dok ne nastane mekši snijeg, te dodajte Cream of tartar (opet napominjem, može i bez njega).
Nastavite lupati bjelanjke postupno povećavajući brzinu dok dodajete prosijani šećer u prahu. Snijeg mora biti čvrst, gust i sjajan.
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.
Stavite snijeg u vrećicu za ukrašavanje i okruglim nastavkom pravite kapice za gljive: Vrhom nastavka skroz pri dnu istiskujte snijeg dok ne nastanu krugovi širine oko 3 cm i visine oko 1,5 cm (ako želite praviti veće ili manje samo dodajte ili smanjite količinu snijega).
Za peteljke isto vrhom okruglog nastavka skroz pri dnu lima istiskujte tako da vam donji dio bude širi pa prema gore se sužava, poput peteljke, a gore će ostati vršak.
Pazite da imate isti broj kapica i peteljki.
Sačuvajte bar 2 žlice snijega za ljepljenje istih!!
Sušite ih na 110°C nekih sat vremena.
Nakon toga izvadite iz pećnice (nemojte ju gasiti) i malim oštrim nožem napravite male rupice s donje strane kapica, stavite malo neiskorištenog snijega pa utaknite u tu rupicu vrh peteljke.
Opet gljivice stavite na lim, okrenute peteljkama prema gore i još ih sušite nekih pola sata dok se skroz ne osuše.
Izvadite iz pećnice, postavite šampinjone na peteljke i gore posipajte kakaom.
Spremite u zatvorenoj limenoj posudi, tako mogu trajati duže vrijeme.
Gljive su odlične !! nisam ovo još do sada vidjela i vjerovatno mi ih nikada ne bi palo na pamet napraviti od mjelanjaka ali ova tvoja izvedba me oduševila. Super su !
OdgovoriIzbrišiuspjele su ti odlično, ni ja nisam vidjela nigdje ali ideja mi je i previše privlačna i sigurno ću se jednom prilikom sjetiti da ih napravim
OdgovoriIzbrišiodlična ideja
OdgovoriIzbriši