...kako se govori u Slavoniji, točnije u slavonskoj Posavini odakle potječu moji roditelji. A taj naziv je zato što je ovo ustvari po receptu moje mame, tj. njene mame, a moje bake koja ih je tako zvala. Naziv se zadržao u obitelji jer kad kažem "filovane paprike" onda znam da su to prefine domaće mamine punjene paprike, ne bilo koje punjene paprike.
Ja inače baš ne ljubim bilo kakvo mljeveno meso (tipa svinjetine, junetine) pa uglavnom sve pravim od piletine ili puretine. Zadnjih par godina uzimam farmske pijetlove (ponekad i koke) pa od njih svo meso sameljem, tako da uvijek imam pilećeg mljevenog mesa. Tako je i ovo rađeno s piletinom, ali naravno da se može raditi s bilo kojim mesom. Ali probajte s piletinom i nikad više nećete poželjeti bilo kakvo drugo mljeveno meso, jer je puno blažeg okusa, mekše, nije žilavo, nema žlundri i onih kojekakvih žila i onog sala (fuuuuj).
Dakle, sastojci za filovane paprike su:
- 7-8 očišćenih paprika
- 1/2 kg mljevenog mesa (piletine, ali može i drugo)
- 4 šake riže
- na vrh noža slatke mljevene paprike
- malo papra (običnog mljevenog, ne u zrnu)
- na vrh žličice soli
- 1 žličica (vrhom) Vegete
- 1 glavica sitno sjeckanog crvenog luka
- 3 češnja sitno sjeckanog češnjaka
- 1 jaje
- 1 l sosa od rajčice
- 1 1/2 l vode
- 1 mrkva
- po žličicu sjeckanog peršinovog i celerovog lista
Od navedenih sastojaka napravite smjesu i njome punite očišćene paprike.
U loncu na malo ulja napravite laganu zapršku iliti zafrig: Stavite 2 kuhače brašna, kratko propržite (pazite da ne zagori) te nalijte vodu i sok od rajčice.
Kad uzavri u to stavljajte punjene paprike okrenute otvorom prema gore, te kuhajte oko sat i pol.
U taj sok dodajte po želji malo soli ili žličicu Vegete.
Ja osobno ne volim kuhanu papriku (povrće) jer je onako mekana, pa uglavnom pravim ćufte: od iste smjese se prave kuglice i kuhaju. Ali ipak zbog arome mora se obavezno staviti i koja paprika.
Dobro ih je poslužiti uz pire krumpir.
Izgleda kao odlican recept, definitivno cu probati napraviti filovane paprike na ovaj vas nacin, hvala.
OdgovoriIzbrišiSuper ti je recept, baš ono što tražim, i omjer sastojaka, i način pripreme , vjerujem da će ispast odlične jer sam tako nekako i slagala ;)
OdgovoriIzbriši