Za nekih 40-50 fišeka, ovisno o veličini i debljini tijesta. Što je tijesto tanje bit će ih više i obrnuto.
Sastojci za tijesto:
- 25 dag glatkog brašna
- 3 žlice slatkog vrhnja (Hole ili sl.)
- 5 dag šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 13 dag maslaca
Mikserom dobro izmiješajte brašno, slatko vrhnje (ne tucite ga u šlag) i žumanjke.
Dodajte maslac, narezan na listiće, i šećer u prahu te zamijesite glatko tijesto.
Napravite kuglu i zamotajte ga u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na 2 sata.
Nakon toga izvadite iz hladnjaka, razvaljajte tijesto tanko i izrežite krugove promjera oko 8 cm.
Prepolovite ih da dobijete dvije polovice kruga.
Sastojci za nadjev:
- 20 dag mljevenih pistacija (lješnjaka, kikirikija…)
- 2 bjelanjka
- 5 dag šećera u prahu
Istucite bjelanjke u snijeg i polako dodajte šećer u prahu. Nakon toga uz lagano miješanje dodajte pistacije (lješnjak, kikiriki, orahe, bademe...).
Malom žličicom u sredinu svakog polukruga stavljajte malo smjese.
Savijte u fišeke tako da im se rubovi preklapaju.
Poslažite fišeke u lim obložen pek papirom.
Nemojte slagati fišeke tik jedan uz drugog jer malo narastu dok se peku.
Pecite 20-tak minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C.
Veličine su zalogaja i to mi se sviđa.
Pozdrav!
Jako sviđa! Volim pistacije, a osim toga su i dekorativni!
OdgovoriIzbriši