Ovaj kolač ime je dobio po mojoj vrijednoj pomagačici, starijoj kćerki Marti (tek joj je 5 godina), koja vrijedno uči da bi jednog dana mogla praviti kolače kao mama.
Čim se ja uhvatim nekog recepta, eto je već u kuhinji, primiče stolicu k radnoj plohi (jer još nije dovoljno visoka da prati sve s poda), a i da bi mi mogla dodavati brašno dok ja mutim mikserom, čak i sama miksati kremu, mljeti kekse i sve one sitne jednostavne, bezopasne stvari na kraju čega će izaći slastan kolač.
Ovo smo uradile zajedno, puuuuno mi je pomagala pri izradi ovog kolačića, pa sam ju odlučila "nagraditi" tako što sam imenovala ove prekrasne kockice njenim imenom.
Meni je ovo prefino ispalo, a i svima mojima doma.
Evo i recepta:
Donji sloj:
- 125 g maslaca
- 70 g šećera
- 5 žlica kakaa
- 1 jaje (izlupano)
- 125 g mljevenog keksa
- 50 g preprženih mljevenih ili sitno sjeckanih badema
- 100 g kokosa
U posudi na štednjaku otopite maslac, šećer i kakao. Kad se otopi dodajte prethodno izlupano jaje i miješajte dok se ne skuha i ne zgusne (oko 3 minute).
Uklonite s vatre i postupno, neprestano miješajući, dodajte keks, kokos i bademe.
Čvrsto utisnite u lim (20 cm x 20 cm).
Srednji sloj:
- 125 g maslaca
- 3 žlice vrhnja za šlag
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 200-250 g šećera u prahu
Izmiješajte maslac, vrhnje, prah za puding (ne kuhati puding)i šećer u prahu. Miješajte dok ne posvijetli.
Premažite preko donjeg sloja.
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
2 žlice ulja
2 žličice maslaca
Na pari otopite čokoladu i maslac. Kad je otopljeno dodajte ulje, promiješajte, te još malo zagrijavajte.
Ohlađeno, ali još uvijek tekuće, premažite preko srednjeg sloja i dobro ohladite u hladnjaku.
Režite na kocke 3 cm x 3 cm. Vjerujte, nema potrebe da budu veći, jer je okus vrlo bogat.
Bravo Marta, nadajmo se da ćeš interes za pečenje kolača zadržati (obično splasne, ali ipak se i vrati). Kocke lijepo izgledaju, no ja nikada ne radim kolače s pudingom. Puding inače volimo, ali baš kao takav, a u kolače ga ne stavljam. Za srednji sloj bi vjerojatno dobro išla krema kao za kremšnite.
OdgovoriIzbrišiOdlične kocke i svaka čast maloj Marti, prava je pomagačica i sigurno će nas i ona počastiti sa još puno prekrasnih kolača !!
OdgovoriIzbrišiHvala u Martino ime! Mislim da bi umjesto pudinga dobro išla Paradies Creme od vanilije (Dr. Oetker).
OdgovoriIzbrišijel ti to staviš običan prah za puding ili onaj Gallete puding koji se ne kuha? ovako općenito kolač mi se sviđa, jako volim ovakve podloge
OdgovoriIzbrišiNina, i ja volim te podloge. Otkako sam ih otkrila radije pravim njih ako mogu u zamjenu za biskvit ili koru.
OdgovoriIzbrišiDa, stavim običan prah za puding, to je radi okusa, a i da se kremica stisne. Stvarno je dobro tako.
Izgleda tako primamljivo.Nemoj mi reći da se ovo može napraviti i kod kuće,moramo to probati.Pozdrav iz doline piramida.
OdgovoriIzbrišiNaravno da se može i još je jako jednostavno. Stižem u dolinu piramida :)))))
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiProbacu,zvuci odlicno!
OdgovoriIzbrišisuuuuper.. sutra radim i obavjestim jeli uspilo.. pozdrav iz lipe Dalmacije:-))
OdgovoriIzbrišizar su to svi sastojci za srednji sloj? zar neće biti suho?
OdgovoriIzbrišine razumijem onaj dio- ne kuhati puding -
OdgovoriIzbriši