utorak, 16. veljače 2010.

Martine kocke

Ovaj kolač ime je dobio po mojoj vrijednoj pomagačici, starijoj kćerki Marti (tek joj je 5 godina), koja vrijedno uči da bi jednog dana mogla praviti kolače kao mama.


Čim se ja uhvatim nekog recepta, eto je već u kuhinji, primiče stolicu k radnoj plohi (jer još nije dovoljno visoka da prati sve s poda), a i da bi mi mogla dodavati brašno dok ja mutim mikserom, čak i sama miksati kremu, mljeti kekse i sve one sitne jednostavne, bezopasne stvari na kraju čega će izaći slastan kolač.
Ovo smo uradile zajedno, puuuuno mi je pomagala pri izradi ovog kolačića, pa sam ju odlučila "nagraditi" tako što sam imenovala ove prekrasne kockice njenim imenom.

Meni je ovo prefino ispalo, a i svima mojima doma.

Evo i recepta:

Donji sloj:
- 125 g maslaca
- 70 g šećera
- 5 žlica kakaa
- 1 jaje (izlupano)
- 125 g mljevenog keksa
- 50 g preprženih mljevenih ili sitno sjeckanih badema
- 100 g kokosa


U posudi na štednjaku otopite maslac, šećer i kakao. Kad se otopi dodajte prethodno izlupano jaje i miješajte dok se ne skuha i ne zgusne (oko 3 minute).
Uklonite s vatre i postupno, neprestano miješajući, dodajte keks, kokos i bademe.
Čvrsto utisnite u lim (20 cm x 20 cm).


Srednji sloj:
- 125 g maslaca
- 3 žlice vrhnja za šlag
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 200-250 g šećera u prahu


Izmiješajte maslac, vrhnje, prah za puding (ne kuhati puding)i šećer u prahu. Miješajte dok ne posvijetli.
Premažite preko donjeg sloja.

Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
2 žlice ulja
2 žličice maslaca


Na pari otopite čokoladu i maslac. Kad je otopljeno dodajte ulje, promiješajte, te još malo zagrijavajte.
Ohlađeno, ali još uvijek tekuće, premažite preko srednjeg sloja i dobro ohladite u hladnjaku.

Režite na kocke 3 cm x 3 cm. Vjerujte, nema potrebe da budu veći, jer je okus vrlo bogat.

Broj komentara: 12:

  1. Bravo Marta, nadajmo se da ćeš interes za pečenje kolača zadržati (obično splasne, ali ipak se i vrati). Kocke lijepo izgledaju, no ja nikada ne radim kolače s pudingom. Puding inače volimo, ali baš kao takav, a u kolače ga ne stavljam. Za srednji sloj bi vjerojatno dobro išla krema kao za kremšnite.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlične kocke i svaka čast maloj Marti, prava je pomagačica i sigurno će nas i ona počastiti sa još puno prekrasnih kolača !!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala u Martino ime! Mislim da bi umjesto pudinga dobro išla Paradies Creme od vanilije (Dr. Oetker).

    OdgovoriIzbriši
  4. jel ti to staviš običan prah za puding ili onaj Gallete puding koji se ne kuha? ovako općenito kolač mi se sviđa, jako volim ovakve podloge

    OdgovoriIzbriši
  5. Nina, i ja volim te podloge. Otkako sam ih otkrila radije pravim njih ako mogu u zamjenu za biskvit ili koru.
    Da, stavim običan prah za puding, to je radi okusa, a i da se kremica stisne. Stvarno je dobro tako.

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgleda tako primamljivo.Nemoj mi reći da se ovo može napraviti i kod kuće,moramo to probati.Pozdrav iz doline piramida.

    OdgovoriIzbriši
  7. Naravno da se može i još je jako jednostavno. Stižem u dolinu piramida :)))))

    OdgovoriIzbriši
  8. Probacu,zvuci odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  9. suuuuper.. sutra radim i obavjestim jeli uspilo.. pozdrav iz lipe Dalmacije:-))

    OdgovoriIzbriši
  10. zar su to svi sastojci za srednji sloj? zar neće biti suho?

    OdgovoriIzbriši
  11. ne razumijem onaj dio- ne kuhati puding -

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...