Opet nešto sa sirom, ali u kombinaciji s limunom. Volim kolače sa svježim kravljim sirom, jer su tako osvježavajući i lagani.
Potrebni sastojci za ovu slasticu su:
Biskvit:
- 25 dag brašna
- 4 jaja
- 25 dag šećera
- 25 dag maslaca
- 1 neprskani limun
Otopite 2 dag maslaca i time, uz pomoć kista, namastite lim. Kad se maslac ohladi, pospite brašnom.
Stavite sir u cjedilo da se iscijedi preostala sirutka.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Izradite preostali maslac sa šećerom da dobijete glatku smjesu. Primiješajte jedno po jedno jaje.
Dodajte malo-pomalo brašno, zatim naribanu koricu i sok jednog limuna.
Ulijte tijesto u lim, izravnajte površinu. Pecite 40 minuta. Neka se biskvit ohladi.
Krema:
- 50 dag svježeg kravljeg sira
- 1 dl slatkog vrhnja
- 6 dag šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
1 omot praška za puding od limuna (može i vanilija, jer je kod nas pronaći puding od limuna nemoguća misija)
- 4 dl mlijeka
I dok se biskvit hladi skuhajte pola pudinga u 4 dl mlijeka. Ohladite.
Sir smrvite viljuškom, primiješajte u ohlađeni puding i vanilin šećer.
Izradite slatko vrhnje, umiješajte šećer u prahu, pa i to dodajte kremi.
Vodoravno prerežite ohlađeni biskvit.
Donju polovicu namažite kremom i pokrijte gornjom polovicom.
Dobro ohladite u hladnjaku.
Ocaklina:
- 20 dag šećera u prahu
- sok od 1 limuna
- 5 dag nasjeckanih pistacija ili badema
Prije posluživanja načinite ocaklinu tako da u šećer u prahu malo-pomalo dolijevate limunov sok i miješate da dobijete glatku smjesu. Prelijte preko gornje kore.
Gore posipajte nasjeckanim pistacijama ili bademima.
Dobro došla! :)
OdgovoriIzbrišiOvo mi izgleda i zvuči jako ukusno.
Nasmijala sam se na izbor "Može i bez kavijara" Ja sam je čitala u osnovnoj školi i još uvijek negdje u nekoj staroj teki, imam prepisane recepte...:))
odličan kolač, jako volim ovu kombinaciju i izgleda baš prekrasno ! preuzimam recept ! :)
OdgovoriIzbriši...izgleda fantastično i, sigurno je i jako ukusno :-)))
OdgovoriIzbriši