ponedjeljak, 15. veljače 2010.

Burekčići

Ja nisam ljubitelj bureka, ustvari, moglo bi se reći da ga baš ne volim. Ali ipak ima nešto što je vrlo slično tome, ali mi je odličnog okusa.
To su ovi zgodni mali burekčići.


Recept sam dobila od svoje vjenčane kume dok sam bila još djevojka i od tad ih pravim kad god nam se najave neki gosti.
Ali fora je u tome što se prave unaprijed i zamrzavaju, a vade iz zamrzivača tek sat vremena prije pečenja, pa mogu tamo ostati danima, tjednima, i ako vam slučajno dođu neki nenadani prijatelji, uvijek ih možete nabrzinu napraviti.

Dakle, što vam treba za ove zgodne zalogajčiće?

- tijesto za štrudle (9 listova)
- 4 jaja
- 1/2 kg svježeg sira
- 2 kisela vrhnja
- 10 dag rastopljenog margarina
- prstohvat soli


Ja osobno više volim da su deblji, jer kad ih budete rezali kriške će biti veće. U tom slučaju treba ili tanje mazati smjesu, jer onda trebate 12 listova tijesta, ili povećati smjesu za 1 jaje, pola vrhnja, a može i još više sira. Ovo je sve opcija ako želite da su veći.

Pa krenimo s postupkom!

Izmiksajte 3 jajeta, sir, 1 i pol vrhnje, margarin (ja ga rastopim u mikrovalnoj pećnici) i malo soli.
Raširite listove za štrudlu.
Tim nadjevom tanko premazati jednu koru (možda 3-4 žlice smjese, uglavnom, tanko se maže), na nju staviti drugu pa i nju premazati, na nju staviti i treću koru pa zarolati sa uže strane. I tako 3 puta da se dobiju 3 štrudle.
Ako pravite od 12 listova onda u jednu štrudlu ide 4 kore.

Zamotati ih u prozirnu foliju za čuvanje hrane i staviti u zamrzivač na bar 2 sata.
Izvaditi ih 1 sat prije pečenja.
Narezati na kolutiće debljine 1 cm. Na dno lima od pećnice staviti papir za pečenje i na njega poslagati burekčiće.


Izmutiti 1 jaje i pola vrhnja te time tanko premazati svaki burekčić. Ja obično stavim žličicu te smjese na svaki burekčić.

Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 minuta ili dok ne porumene.



Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
+ 2 h zamrzavanja i 1 h odmrzavanja

2 komentara:

  1. ja sam moram priznati ljubitelj bureka :) a sigurna sam da bih bila i ljubitelj ovih burekčića, jako dobro !!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...