ponedjeljak, 1. veljače 2010.

Karpati

Prvi put sam ovaj kolač jela kod drage prijateljice Jasne i odmah se oduševila što izgledom to okusom. Rado je sa mnom podijelila recept, a ja ga evo dijelim s vama.

Nije ga teško napraviti, ali ipak treba uložiti i malo truda.


Ime je, pretpostavljam, ovaj kolač dobio zbog posebnog i zanimljivog izgleda, jer je kora valovita poput planina. Volim ga praviti kad imamo neka veća slavlja jer je kolač izdašan, pravi se u velikom limu od pećnice, pa ga bude dosta. Iako se uvijek cijeli pojede, tako da mi ne bi bilo loše praviti i duplu mjeru.

Pa krenimo:

Za kore potrebno vam je:
- pola margarina
- 2 dl vode
- 2 dl brašna
- 5 jaja (sobne temperature)
- malo soli


Zagrijte pećnicu na 220°C.
Vodu i margarin kuhajte dok ne provri. U to dodajte 2 dl brašna i malo soli (dok je još na vatri). Sve samo promiješajte da postane jedna smjesa, ne treba kuhati.
Prebacite u plastičnu posudu i odmah dodavajte jedno po jedno jaje, ne treba čekati da se ohladi. Nakon svakog dodavanja dobro izmiješajte mikserom da se jaje spoji s ostalim sastojcima
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje. Pola kreme tanko namazati (možda 5 mm, nikad nisam mjerila) po cijelom limu i peći u jako zagrijanoj pećnici 20-tak minuta, pazeći da ne potamni. Nakon 5 do 10 minuta na kori će se stvoriti "planine" koje će tako ostati. Ali vrlo je važno da je pećnica dobro zagrijana. U protivnom, kora se neće dići nego će ostati ravna i gumenasta
Kad je kora pečena izvaditi je zajedno s papirom. Ponoviti postupak s drugim dijelom kreme (i novim papirom
Bilo bi dobro kore napraviti dan ranije da se malo popuste.

Ovako izgleda cijela kora:



Za kremu potrebno je:
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 2 dl šećera
- 1 margarin
+ jedna-dvije konzerve kompota (ako želite manje ili više voća)

Skuhati puding s 2 dl šećera u 1 l mlijeka. U mlako dodati margarin (sobne temperature, narezan na kockice).
Dok čekate da se puding ohladi treba ga povremeno promiješati mikserom da se na njemu ne stvori kožica kojoj je puding vrlo sklon.
Donju koru stavite u lim u kojem ste ju pekli. Premažite kremom. Na kremu poslažite voće iz kompota, bilo koje. Ja najradije stavljam breskve i kajsije jer su mekane i kasnije se lako režu. Ali stavljala sam i kruške, mješavinu raznog tropskog voća i sl.

Izradite 1/2 l vrhnja za šlag (npr. Hole) i s tim premažite kremu.
Na šlag stavite gornju koru.
Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.

Uživajte u ovom predivnom kremastom kolaču!

4 komentara:

  1. ovaj kolač mi se jako sviđa, volim ovakve kolače i zbilja je zanimljiva gornja valovita kora :)

    OdgovoriIzbriši
  2. super kolac.Bry jednostavan i vrlo ukusan.

    OdgovoriIzbriši
  3. kolač je jednostavan,lagan i preeeefin ,svima sam podjelila recepte i svi su oduševljeni.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...