subota, 27. veljače 2010.

Brownies s kiselim mlijekom



Možda vam naslov zvuči kao da će na kraju ispasti nešto kiselo i neukusno, ali vjerujte mi, ovo je nešto jaaaaaaako dobro.
Ne ide ni malo čokolade, ali je tako fino kao da sam stavila čokoladu u ove brownies.
Ustvari uopće ne znam kako bih prevela riječ brownies na hrvatski jezik. Najdraži me "špota" pa kaže da ih zovem "smeđkići", pošto je brown=smeđe, ali meni onda zvuče kao "smećkići" to jest oni koji bi trebali završiti u smeću ili, ne daj Bože, da su izašli iz smeća. Imate li vi neku zgodnu, hrvatskom jeziku prihvatljivu ideju. Ja kao učiteljica ne volim baš rado rabiti strane riječi, pa sve pokušavam prevesti na materinji, ali mi ovdje baš i ne ide. Svaka ideja je dobrodošla!


No, dosta čavrljanja, ovdje sam da bih napisala recept i podijelila ga s vama, a ne da bih raspravljala o njegovom imenu.

Još samo nešto želim napomenuti, a mislim da je to važno, jer znam koliko meni znači kad znam da se nešto brzo pravi. Ovaj se kolačić zaista pravi brzo, sat vremena i sve je gotovo.

Sastojci za ovu divoticu su:
Za brownies:
- 380 g brašna
- 250 g šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 250 ml vode
- 225 g maslaca
- 20 g kakaa
- 2 jajeta
- 1 dl kiselog mlijeka*
- 1 vanilin šećer

* Ako nemate kiselo mlijeko kod kuće, a nemate vremena čekati da se skisne, možete ga napraviti i sami za 5 minuta. Ne vjerujete? Probajte!
U 1 dl mlijeka umiješajte 1 žličicu limunovog soka i promiješajte. Pričekajte 5 minuta i evo vam kiselog mlijeka. Ja nisam vjerovala dok nisam isprobala i stvarno sam dobila kiselo mlijeko!

To napravite odmah, prije nego što počnete mutiti da odstoji tih 5 minuta, da ne morate poslije čekati.

Ajmo dalje:

U posudi promiješajte brašno (prosijano), šećer, sol i sodu bikarbonu.

U lonac srednje veličine stavite vodu, maslac i kakao, pa stavite grijati na vatru dok ne proključa. Tada sklonite s vatre i mikserom umiješajte (onako vruće) u suhe sastojke (brašno i ostalo). Miješajte mikserom dok se sve ne spoji. Dodajte jaja, kiselo mlijeko i vanilin šećer, pa opet miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Prelijte tu smjesu u lim obložen papirom za pečenje, veličine 22x33 cm (toliki je moj lim). Pecite oko 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C. Probajte suhom čačkalicom je li gotovo: ako čačkalica kad ubodete u tijesto izađe suha znači da je pečeno, ako bude mokra, tj. ima na sebi smjese pecite još malo.


Dok se to peče vi pripremite "kakao-kiselomliječni" preljev od:
- 60 g maslaca
- 3 žlice kakaa
- 3 žlice kiselog mlijeka
- 250 g šećera u prahu
- 1 žličica (pola vrećice) vanilin šećera
- 3 žlice tekućeg šlaga**

** Ako nemate tekući šlag onda dodajte kiselo mlijeko koje također možete napraviti od mlijeka: na 6 žlica mlijeka dođe pola žličice limunova soka. Opet treba ostaviti 5minuta da se skisne.

U manji lonac stavite maslac, kakao i 3 žlice kiselog mlijeka na vatru da se sve otopi. Kad provri skinite s vatre i prebacite u neku srednje veliku plastičnu posudu.

Polako dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i preostale 3 žlice kiselog mlijeka miješajući mikserom dok se sve ne pretvori u gustu kremu.


Tom kremom premažite kolač. Ako vam je krema pregusta za mazanje još je malo zagrijte ili na vatri ili u mikrovalnoj (kao ja, na 15 sec.). Bit će ju puno lakše razmazati po kolaču.


Ohladite cijeli kolač na žici, ne vadeći ga iz lima.

Narežite na kvadratiće. Dobije se 24 kvadratića. Ja sam rezala na 6 x 4 kvadratića, vi, naravno, možete rezati na manje ili veće, od volje vam.



Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Količina: 24 komada

Uživajte! Do sljedećeg recepta pozdravlja vas Slavonka!

4 komentara:

  1. Jao, probala sam napraviti, fantastičan je!!

    OdgovoriIzbriši
  2. IZGLEDAJU ODLIČNO,IDU LI JAJA U VRUĆE...ILI MALO PROHLADITI

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne mora se čekati da se prohladi, jer će se to već mrvicu prohladiti dok se miješa sa suhim sastojcima.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...